Extracţii dentare

extractii-dentare clinica stomatologie

EXTRACŢIA DENTARĂ reprezintă procedura prin care este îndepartat din cavitatea bucala un dinte ce nu mai poate fi tratat conservator. Pot fi mai multe motive care conduc la decizia de extractie a unui dinte:

  • – cel mai frecvent, dintele este prea deteriorat ca urmare a unui proces carios ca sa mai poata fi recuperat;
  • – uneori dintii, ca urmare a netratarii la timp sau tratării necorespunzatoare, întretin la nivelul osului procese cronice;
  • – incluzia parţială sau totală a unui dinte, cum se intamplă frecvent în cazul molarilor de minte;
  • – dinţi cu mobilitate mare, ca urmare a unei afecţiuni parodontale;
  • – în scop protetic, în cazul în care dinţii migraţi impiedică efectuarea corecta a unei lucrari;
  • – în scop ortodontic.

Decizia de extracţie a unui dinte o ia medicul dentist pe baza consultaţiei şi a unei radiografii. Radiografia este necesară deoarece ne oferă informatii referitoare la numarul, pozitia, forma şi lungimea rădăcinilor dentare, a formaţiunilor înconjuratoare (canal mandibular, sinus maxilar), a extinderii proceselor apicale (de la varful radacinii) etc.
De asemenea, In cadrul clinicii Dentana CAS, veţi completa o fişă cu antecedentele personale şi afecţiunile prezente, pentru a se alege corect momentul extracţiei şi tipul de anestezic folosit.

Extractia dinţilor temporari este manopera prin care sunt îndepărtaţi dinţii “de lapte” ai copiilor în momentul în care aceştia devin mobili ca urmare a “topirii” radacinilor acestora de catre dinţii definitivi, care urmează să erupă. De regulă acest tip de extractie se efectuează după aplicarea unui anestezic topic (de contact).

Extractia molarilor de minte poate fi mai complicată atunci când aceştia sunt incluşi parţial sau total în os (adică sunt putin sau deloc vizibili în cavitatea bucală), situaţie în care extracţia este realizată de un medic specialist în chirurgie orală.

Dr. Silviu CONSTANTIN
Medic Dentist Generalist
Clinica Dentana CAS – BUCUREŞTI

Anestezie

anestezie-dentist clinica stomatologie

Anestezia în vederea extracţiei dentare, se face local, cu seringi cu ac atraumatic (un ac mai subţire care nu provoacă durere în momentul înţepăturii). Extracţia poate dura mai mult sau mai putin, functie de fiecare caz în parte.
După realizarea extracţiei medicul controlează alveola dentară şi regularizează marginile osului şi ale gingiei, daca este cazul.
În unele cazuri se poate aplica un burete hemostatic care grabeşte coagularea sângelui.
De asemenea dacă situaţia o cere medicul face sutura marginilor gingivale pentru o vindecare corespunzatoare şi evitarea intrării resturilor alimentare în alveola dintelui extras.

La final medicul dentist va da indicaţii referitoare la protecţia plăgii şi va prescrie, dupa caz, antibiotic şi antiinflamatoare.

Dr. Silviu CONSTANTIN
Medic Dentist Generalist
Clinica Dentana CAS – BUCUREŞTI